Odvětví hotelů, restauračních a stravovacích služeb (HORECA) je jedním z nejrychleji rostoucích odvětví v Evropě. Zahrnuje především restaurace a bary, které tvoří tři čtvrtiny pracovních míst. Dalšími zaměstnavateli v tomto odvětví jsou rekreační osady, mládežnické ubytovny a jídelny. Naprostá většina jsou malé podniky s méně než 10 zaměstnanci. Ženy tvoří o málo více než polovinu pracovních sil. Pracovní místa jsou spíše dočasná, s nepravidelnou pracovní dobou, nízkým finančním ohodnocením a malou možností kariérního růstu. V tomto odvětví pracuje velké procento mladých lidí.
Prvky odvětví hotelových, restauračních a hotelových služeb, které mohou mít negativní dopad na bezpečnost a ochranu zdraví při práci (BOZP), jsou následující:
- nošení těžkých břemen,
- dlouhé stání a statické pozice,
- kontakt se zákazníky (občas obtížnými),
- vysoký podíl práce o večerech a víkendech, které narušují rovnováhu mezi pracovním a osobním životem zaměstnance,
- vysoká úroveň stresu,
- monotónní práce,
- obtěžování a dokonce násilí ze strany zákazníků, spolupracovníků a zaměstnavatelů,
- diskriminace žen a cizinců.
Jak snížit úrazovost v kuchyni? Uvědomte si rizika, školte zaměstnance a veďte dokumentaci BOZP
OiRA pomáhá ve Francii řídit bezpečnostní a zdravotní rizika v odvětví silniční dopravy a restaurací
Svět Horeca – noviny se zaměřením na dodavatele a provozovatele gastronomických a ubytovacích zařízení
Psychosociální rizika v sektoru HORECA (v angličtině)